At vokse op med alkoholmisbrug i familien

Det at vokse op med et familiemedlem, som drikker, eller anden form for dysfunktionelle familieforhold, har massive konsekvenser for det barn.

Som voksen kan det give udfordringer med at håndtere livet, når man ikke selv har fået lov til at leve et helt barneliv.

Jeg vil i dette blogindlæg beskrive nogle af de følger, som du kan stå med som ung eller voksen og hvordan jeg kan hjælpe dig godt videre med de sår, som du en gang har fået.

Som voksen barn kan du have en oplevelse af at føle dig alene, at andre har svært ved at forstå dig og din tro på dig selv og andre giver udfordringer.

De typiske problemer, som følger med fra en opvækst som din, er:

 • Lavt selvværd
 • Problemer med at sætte grænser og passe på dig selv
 • Har svært ved at bede om hjælp
 • Har problemer med nære relationer
 • Har svært ved at sætte ord på dine egne oplevelser, følelser og behov
 • Høj grad af selvkritik
 • Har problemer med at fortælle din egen historie
 • Er overansvarlig og omsorgsfuld over for andre, men ikke over for dig selv
 • Overreagerer på svigt, kritik og situationer, hvor du føler dig forladt
 • Føler dig anerledes
 • Føler dig ensom

Kan du genkende nogle af disse problemer, så er du ikke alene. Måske kan du genkende mange eller kun nogle, eller måske er der også andre ting du kæmper med i din hverdag.

Følelsen af at stå alene kender de fleste, da du ikke tidligere har kunne række ud og bede om hjælp, og de belastninger og oplevelser du blev udsat for blev der ikke talt om. Alkoholmisbrug er fortsat et stort tabu og det efterlader børnene i endnu større isolation.

Første skridt til heling af disse sår kan være at række ud efter hjælp f.eks. igennem terapi.

Jeg tilbyder emotions fokuseret terapi med udgangspunkt i dig og dine udfordringer. Det kan være du ønsker at blive bedre til at passe på dig selv, at blive bedre til at forstå dine følelser og reaktioner, at du kan berolige dig selv, når de svære følelser rejser sig, at du slipper din indre kritiker, at du ikke isolerer dig og falder ned i sorte huller, at du bliver god til at sætte grænser, at du elsker dig selv og tager ansvar for dit liv eller noget helt andet.

Igennem empatisk samtale udforskning vil vi sammen se på de følelsesmæssige reaktioner du har og jeg vil hjælpe dig med at bearbejde de svigt du har været udsat for, så livet på ny kan blive fyldt af glæde, selvværd og omsorg for dig selv.

Dette digt beskriver så fint, hvordan en helingsproces kan se ud:

Når vi befrier vore forældre fra ansvaret

for vore handlinger i dag, bliver vi frie til at

træffe beslutninger som handlende, ikke reagerende.

Vi går fra smerte til helbredelse, til at hjælpe.

Vi vågner til en følelse af helhed, vi aldrig

før troede var mulig.

Ukendt forfatter

Husk, du er ikke alene !

Kærligst

Charlotte Krolykke

www.krolykketerapi.dk