Det kan være så svært at række ud

En dysfunktionel familie

Rigtig mange, som er vokset op i familier med alkoholmisbrug eller anden dysfunktionel familie oplever, at det kan være svært at turde række ud efter omsorg, intimitet eller hjælp. Samtidig er det alt det, som du længes så meget efter.

Det viser sig især i vores helt nære relationer, hvordan vores opvækst har fået indflydelse på vores måde at være sammen med andre på, i vores voksne liv.

I samlivet udspiller gamle mønstre og roller sig igen og igen og for mange med stor smerte til følge. Vores tidlige følelsesmæssige sår åbnes hver gang vi støder ind i lignende oplevelser, som da vi var børn.

Alkohol i hjemmet kan forfølge dig

Når du er vokset op i en familie med alkoholmisbrug har dine forældre vist dig, at kærlighed fandtes i afhængigheden.

Det er derfor muligt du har fundet en partner, som ofte er utilgængelig for dig eller langsom til at reagere på dine behov.

Du er blevet tiltrukket af det du kendte som barn. Du skulle som barn tilfredsstille dine forældres behov. Dine egne behov blev skubbet til side.

Det vil derfor være helt naturligt for dig og måske helt ubevidst er du blevet tiltrukket af mennesker, hvor du på samme måde kan relatere til dem ved at udfylde deres behov. Du er trænet igennem et helt liv i at tage dig af andre.

Har du været overladt til dig selv?

Dine forældre har enten været for invaderende, uinteresserede eller overkritiske overfor dig, så du har lært at holde dine tanker og følelser for dig selv.

Hvis man i et ægteskab holder så meget igen og ikke deler, vil man langsomt fjerne sig fra den anden.

Men det kan være svært at komme i gang med at dele sine tanker og følelser, fordi du måske er i tvivl om, hvad du tænker og føler.

Her kan det være rigtig godt at starte med at dele lige netop det – “jeg ved ikke, hvad jeg føler.” Med sådan en ærlighed er der stor sandsynlighed for, at du vil blive mødt med varme fra din partner.

Når dine behov har været mindre vigtige end dine forældres igennem din opvækst er det klart du vil have svært ved at definere dem som voksen. Det kræver tålmodighed, åbenhed og opmærksomhed for, at du langsomt kan lære dig selv at kende.

Husk at din partner interesserer sig

Selvom du i dine tidligere år er blevet trænet i at forvente meget lidt af andre, så er det ikke længere funktionelt at antage, at din partner ikke vil kunne møde dine behov i nutiden.

Sammenholdt med kompromisets kunst er det en vigtig start hen imod større intimitet og samhørighed at begynde at dele dine ønsker og behov med din partner.

Det vil være starten mod vækst og forandring for jer begge.

Glem fortiden – omfavn fremtiden

Den frygt du kan have for afvisningen fra din partner er din gamle erfaring, hvor du oplevede at blive afvist af dine forældre fremfor at blive mødt med varme og nærhed.

Frygten er forståelig og samtidig vigtig at få arbejdet med. Det kan føre til stor ensomhed ikke at arbejde med dine gamle mønstre, fordi du vil blive ved med at tænke, at du ikke har brug for andre. Du vil blive ved med at kæmpe alene og klare dig selv.

Hvis du er kommet meget langt væk fra din partner følelsesmæssigt og det virker for overvældende at tage fat på med vedkommende, kan en start også være at søge hjælp igennem terapi. Det kan føles mere trygt at starte opdagelsen af dig selv hos en udefra stående, hvor der ikke er det samme på spil, som i dit samliv.

Fat mod og vid af, at du er værd at elske, som den du er !

Charlotte Krolykke

Charlotte Krolykke

“Eksamineret emotions-fokuseret psykoterapeut MPF fra EFT-Instituttet.

Jeg har flere terapeutiske efteruddannelser samt uddannelse som yogalærer”.

>> Læs mere om mig.

Krolykketerapi logo

Husk, du er ikke alene !