Forældre til børn med spiseforstyrrelser

Er du forældre til et barn med spiseforstyrrelse?

Det kan være meget svært at være forældre til et barn ramt af en spiseforstyrrelse. Samtidig kan forældre gøre en stor forskel i barnets helingsproces, uanset hvilken alder barnet har.

Det er naturligt som forældre at blive ramt af svære følelser som skyld, skam, vrede, frygt og sorg, når man ser sit barn lide af så svær en psykisk sygdom som en spiseforstyrrelse er. Her er det vigtigt først og fremmest at slå fast, at forældre ikke er skyld i barnets spiseforstyrrelse.

Jeg ved, at alle forældre er motiverede for at hjælpe deres børn og samtidig kan man som forældre blive tyndslidt og føle sig magtesløs.
Derfor er det mit håb og ønske, at du som forælder vil række ud og få hjælpe og støtte til dine følelser og reaktioner, så du kan genvinde troen på, at du kan hjælpe dit barn så godt som muligt.

Jeg har stor erfaring med hjælp til forældre

Udover min egen klinik har jeg arbejdet i et højt specialiseret tilbud for unge og voksne med spiseforstyrrelser og stået med mange forældre i desperation og afmagt. Nogle siger, at de føler de har mistet forældreskabet. Der er ikke noget jeg hellere vil end at støtte dig i at få forældreskabet tilbage. Jeg er også ansat hos Hejmdal Privathospital og er en del af behandlingen af unge og voksne med spiseforstyrrelser samt støtte til forældre.

Jeg vil støtte jer som forældre i at blive klog på egne følelser, så I på den måde også kan blive klog og støttende for jeres barns følelser på en udviklingsfremmende måde.

At finde troen på dig som forælder til et barn med spiseforstyrrelse

Du skal som forælder have genetableret troen på dig selv og at du er vigtig for dit barns helingsproces.

I et vejledningsforløb hos mig får du hjælp til at identificere, forstå og bekræfte dit barns vanskelige følelser og møde dit barns emotionelle behov. Det gør vi ved at blive klog på følelser og lære at validere barnet. Empatisk validering indebærer at møde sit barns behov for at blive set, forstået og accepteret. Barnet har brug for at blive valideret, så det kan lære at forstå og håndtere egne følelser på sigt.

Målet er på den måde ikke at få barnet til at føle mindre eller anderledes, men at hjælpe barnet til at blive bedre i stand til at føle alle sine følelser. For vores følelser er værdifulde vejvisere igennem hele vores liv – både de glædesfulde og smertefulde.

Charlotte Krolykke

Spiseforstyrrelse Roskilde

“Eksamineret emotions-fokuseret psykoterapeut MPF fra EFT-Instituttet.

Jeg har flere terapeutiske efteruddannelser samt uddannelse som yogalærer”.

>> Læs mere om mig.

Begrænser dine følefælder?

I vejledningen arbejder vi også med at få øje på og blive bevidste om, når du er mere motiveret for at undgå egne ubehagelige følelser som fx frygt og skyld fremfor at gøre det, som er bedst for barnet. På den måde vil du blive i stand til at følge motivationen om at hjælpe dit barn på en god måde, fordi du ved, hvad dine smertefulde følelser handler om.

Vi kalder den ubevidste undgåelse af smertefulde følelser for “følefælder”. Jo flere af dine følefælder, som du bliver bevidst om og finder en måde at bearbejde og håndtere, jo mere vil du kunne støtte dit barn igennem de psykiske vanskeligheder.
Du får støtte til at tage radikalt ansvar for relationen til barnet og reparere gamle relationelle sår som afvisning og kritik af barnet. Samtidig får du støtte til at sætte sunde og fleksible grænser for barnet.
Jeg ved du kan og jeg bliver ved med at tro på dig til du selv gør! Jeg ved, at du har stor helende betydning for dit barns vanskeligheder.

Kontakt mig

Du er altid velkommen til at give mig et kald. Din henvendelse er helt gratis og uforpligtende.

VISO-specialist

Jeg er VISO-specialist på spiseforstyrrelsesområdet (Den Nationale Videns- og Special Rådgivningsorganisation), hvor jeg rådgiver fagfolk i hele landet.

Jeg har også erfaring fra et højtspecialiseret tilbud for børn, unge og voksne med spiseforstyrrelser samt andre sårbarheder og psykiske sygdomme.

>> Læs mere om VISO her.

Mod og styrke på rejsen ud af spiseforstyrrelsens greb

Alle de forældre jeg har vejledt siger, at denne rejse har været den mest vanskelige og svære de nogensinde har været på i deres liv. Rejsen er skræmmende, udmattende og fuld af tilbageslag, så der er ingen tvivl om, at du skal have alt den støtte du kan få, så du kan fortsætte med at være der for dit barn på en selvsikker, rolig, kreativ og medfølende måde.

Det er vedholdenhed, mod, masser af god støtte, som får dig igennem, og fordi kærligheden og båndet til dit barn er uendeligt stærkt på trods af spiseforstyrrelsen, som er kommet imellem jer.

Historien fortæller

Over de sidste mange års behandling er vi heldigvis blevet klogere på, at forældre, familie og netværk er en nøgleressource og -faktor i helingen af barnets (uanset alder) spiseforstyrrelse.

Derfor fortjener både du som forælder og jeres barn den altafgørende støtte til at blive ved med at kæmpe videre.

Hvis du har en bekymring, så tøv ikke med at reagere på den. Vi ved fra forskning, at en tidlig indsats og behandling har stor betydning for at blive rask og komme ud af spiseforstyrrelsen.

Husk dig selv

Udover, at spiseforstyrrelsen har ødelæggende indvirkning på både dit barns fysiske og psykiske sundhed, så er en spiseforstyrrelse i familien en stor stress faktor og overvældende for alle.

Derfor er det vigtigt, at du som forælder passer godt på dig. Det kan betyde, at du har brug for pauser og tid for dig selv, støtte fra nære venner, familie og terapi. Det er helt okay, at du tager dig denne tid!
Husk, at jo stærkere du står mentalt, jo mere styrke har du til at klare spiseforstyrrelsen for dit barn.

En række gode sætninger:

  • Mit barn har brug for mig til at komme igennem det her
  • Vi skal nok komme igennem det her et måltid, en dag af gangen
  • Mit barn er bange og kan ikke tage sunde beslutninger
  • Det er ikke mit barn, som siger det her, det er spiseforstyrrelsen
  • Mit barn har brug for at spise for at blive rask. Det er vejen til at få mit barn tilbage
  • Mit barn har brug for min hjælp. Mit barn kan ikke kæmpe mod spiseforstyrrelsen alene
  • Mit barns aggressive opførsel er et råb om hjælp
  • Spiseforstyrrelsen piner mit barn. Derfor tager jeg ansvar for at få mad i mit barn.

Kom med på forældrekursus

I samarbejde med EFT-Instituttet holder jeg løbende 2-dages forældrekurser i Emotions Fokuseret Færdighedstræning for forældre.

Kurset egner sig for forældre til et barn med vanskeligheder, som udviser problematisk adfærd og som måske har udviklet psykiske udfordringer som skolevægring, angst eller spiseforstyrrelse.

På kurset arbejder vi med fire centrale færdigheder, som er: empatisk validering, grænsesætning, reparation og håndtering af egne følelser og følelsesmæssige sår.

Kontakt mig hvis du vil høre mere.

Forældrevejledning

Jeg tilbyder individuel forældrevejledning i 60 minutter for 1.200 kr.

>> Se mere under mine priser her.

Kontakt mig for tidsbestilling eller spørgsmål.

Følg mig

Facebook ikon  Instagram ikon