Ensomhed – en opvækst med alkoholmisbrug

Alkohol i familien

Jeg hører fra mange, som er vokset op med alkoholmisbrug i familien, at de har en følelse af at være anderledes end alle andre.

Oplevelsen af, at andre kan glæde sig, være ubekymrede og se livet som en leg, kan give følelsen af at være helt forkert, når det slet ikke er sådan du mærker livet.

Det kan føles som en mørk skygge, som altid følger med, hvor du går. Oplevelsen af altid at være på vagt, ængstelighed og ingen at dele dine bekymringer med.

Utryg og konstant på vagt

Den gang du voksede op i et hjem med alkoholmisbrug var du nødt til at være på vagt, for du vidste aldrig, hvad der ventede lige rundt om hjørnet.

Hvornår ville din alkoholiserede forældre være fulde igen og hvad ville der ske denne gang? Utryghed og angst følger med sådan en opvækst og det kan være meget present også i dit voksne liv, selvom du står på egne ben og ikke længere bor hos dine alkoholiserede forældre.

Ensomhed og at føle sig anderledes

Det kan give en knugende følelse af ensomhed i dit voksne liv og din reaktion på det kan være at isolere dig fra andre.

Det kan blive en ond cirkel, hvor isolationen forstærker følelsen af ensomhed og at være anderledes end andre, hvor det du i virkeligheden har brug for er at føle dig set, mødt og forstået af andre.

Husk at du ikke er forkert

Det er vigtigt at huske på, at du har lært at reagere ud fra de omstændigheder, som var muligt en gang.

Du er derfor ikke defekt eller forkert. Du har overlevet og beskyttet dig selv mod en endnu værre smerte end ensomheden og isolationen, nemlig faren for at blive afvist og kasseret af dine forældre, fordi de ikke havde overskuddet eller ressourcerne til at drage omsorg for dig.

Det kan et barn ikke overleve, fordi det er så dybt afhængig af sine forældre, så du har været klog ved ikke at være i vejen eller til besvær.

Få hjælp – du er ikke alene

Samtidig kan det være svært og uoverskueligt at bryde de indgroede reaktionsmønstre med følelsen af ensomhed og trække dig fra andre, så en måde at komme i gang kan være ved at søge hjælp igennem terapi.

Her lærer du langsomt det dine forældre skulle have lært dig. Du lærer dine behov at kende, at række ud efter andre, når du føler dig ensom og isoleret, at have tilliden til at andre kan rumme og møde dig i din sårbarhed og hvem det er, du kan række ud efter.

Charlotte Krolykke

Charlotte Krolykke

“Eksamineret emotions-fokuseret psykoterapeut MPF fra EFT-Instituttet.

Jeg har flere terapeutiske efteruddannelser samt uddannelse som yogalærer”.

>> Læs mere om mig.

Krolykketerapi logo

Husk, du er ikke alene !