Sommer og sol – står spiseforstyrrelsen i vejen?

Når spiseforstyrrelsen står i vejen

De fleste af os er godt i gang med at nyde sommer, sol, ferie, badestrand, god grillmad og vin. Vi gør det med nydelse og tilfredshed og mærker en glæde og fornøjelse ved denne tid på året.

Men sådan er det ikke for dem, som lider af en spiseforstyrrelse.

Op mod 75.000 mennesker i Danmark lider af en spiseforstyrrelse (kilde LMS). For dem fylder mad, krop og udseende det meste af deres vågne timer.

De får aldrig fred for tankerne og følelsen af skam, skyld, frygt, væmmelse og håbløshed er for mange en daglig cocktail, som de skal håndtere. Og for det meste håndtere alene, da en spiseforstyrrelse for de fleste er noget man ikke taler højt om.

Spiseforstyrrelser er komplekse lidelser

En spiseforstyrrelse handler om meget mere en mad, krop og udseende, men kroppen er blevet det sprog, som den spiseforstyrrede bruger til at håndtere sine svære følelser.

Og det kan være ambivalent at søge hjælp, da spiseforstyrrelsen på en og samme tid er en ”ven i nøden” og den fjende, som man hader mest.

Det er stadig for mange skamfuldt at lide af en spiseforstyrrelse og tanker som ”jeg må tage mig sammen” eller ”det er for dårligt, at jeg ikke bare kan lade være med at overspise” kan gøre det endnu sværere at bede om hjælp til at komme ud af sin spiseforstyrrelse.

En spiseforstyrrelse gør ofte ensom.

Sommer og sol – til trods for en spiseforstyrrelse

Denne tid på året er ofte en tid, hvor det er endnu mere svært at lide af en spiseforstyrrelse. Varmen gør, at man har mindre tøj på og ture til stranden virker tillokkende for de fleste. Der er lange, hyggelige aftener med grill, vin og is.

Det kan være svært at sætte sig ind i, hvor lidelsesfuldt det er for den, som kæmper med en spiseforstyrrelse, at netop denne tid gør det endnu mere tydeligt, hvor udfordrende det er at være i livet.

Uanset om den, som lider af en spiseforstyrrelse kæmper med underspisning, overspisning og udrensende adfærd eller overspisninger, så vil de mange sociale arrangementer omkring mad være svære.

Derfor vælger mange at isolere sig og trække sig socialt.

Støtte og hjælp til spiseforstyrrelser

Det ER muligt at komme ud af en spiseforstyrrelse!

Der er altid håb selvom det kan virke uoverskueligt at komme ud af sin spiseforstyrrelse. Støtte fra netværk, terapi og kostvejleder er væsentlige faktorer i heling fra en spiseforstyrrelse.

Har man lagt mærke til, at en god ven/veninde trækker sig, taler negativt om sig selv og sin krop og er overoptaget af mad, krop og udseende, kan det være en god idé at række ud efter vedkommende og tale åbent om det man lægger mærke til.

Vi mennesker har brug for mennesker, så vi kan starte med at lægge mærke til vores nærmeste eller om vi selv er et sted, hvor vi har brug for støtte og hjælp i vores liv.

Charlotte Krolykke

Charlotte Krolykke

“Eksamineret emotions-fokuseret psykoterapeut MPF fra EFT-Instituttet.

Jeg har flere terapeutiske efteruddannelser samt uddannelse som yogalærer”.

>> Læs mere om mig.

Krolykketerapi logo

Husk, du er ikke alene !