Tillid – at vokse op med alkoholmisbrug i familien

Tillid og tryghed er svær

Det kan være en svær kunst at have tillid til andre mennesker, hvis du er vokset op med svigt og utryghed gennem en barndom med alkoholmisbrug.

Angsten for at blive forladt kan være uoverskuelig stor i dine nuværende relationer, så du opretholder det indre billede af, at du kun kan regne med dig selv.

En hensigtsmæssig reaktion den gang du ikke kunne regne med dine alkoholiserede forældre og måtte beskytte dig selv for at overleve, men i dag i dit voksne liv en barriere for at udfylde længslen efter at være tilknyttet nære relationer.

Opvækst med alkoholproblemer

Igennem opvæksten med alkoholproblemer i familien har du måske oplevet at være til stede midt i tavsheden, fordi der ikke blev talt om det, der skete.

Måske var der stor usikkerhed, uforudsigelighed og utryghed i hjemmet, som gjorde, at du altid var på vagt og angst for den næste katastrofe.

Du har været vidne til, at din drikkende forældres personlighed ændrede sig med alkoholen, hvilket er en utrolig belastning og meget ubehageligt for et barn.

Der er mange forklaringer på, hvorfor tillid bliver så vanskeligt for et voksent barn af alkoholmisbrugere. Der er dog håb for, at det kan blive anerledes i dit voksne liv, så du kan føle dig tryg og indgå i en trygge relationer med andre.

Hjælpen findes – du er ikke alene!

Et godt sted at starte kan f.eks. være igennem terapi, hvor du begynder at fortælle din historie, de svigt du har oplevet og hvordan du har reaktionsmønstre i dag, som hænger sammen med det du oplevede en gang.

Det tager tid og vil til tider være en svær og meget sårbar proces for dig, men smerten vil fortage sig og dit personlige udbytte vil være positivt i forhold til dine nære relationer som partner, børn og venner.

Følelsen af at stå alene uanset om du rent faktisk er alene eller om du er sammen med andre kan langsomt opløses og det store tomrum indeni dig vil du lære at fylde op med egenomsorg og anerkendelse samt lære at kende og stå ved dine behov, så du kan og tør række ud efter andre.

Charlotte Krolykke

Charlotte Krolykke

“Eksamineret emotions-fokuseret psykoterapeut MPF fra EFT-Instituttet.

Jeg har flere terapeutiske efteruddannelser samt uddannelse som yogalærer”.

>> Læs mere om mig.