Graviditet og spiseforstyrrelse

Omfavn din graviditet – også kiloene

Et lille nyt mirakel er ved at vokse sig stor og din krop er lige nu bolig for dette skønne væsen. Helt magisk at tænke på og dybt rørende.

Samtidig kan det for dig med en spiseforstyrrelse være et mareridt at se kroppen forandre sig så hurtigt og så meget. Din ellers livsnødvendige kontrol forsvinder og kiloene bliver ved med at springe på.

Tankerne om mad og vægt fylder hele tiden selvom du måske prøver at fortælle dig selv, at det er sådan det må være, så længe graviditeten står på.

Ambivalensen er stor.

Alle de tanker og bekymringer!

Der går meget tankeaktivitet og energi på at have spiseforstyrrelsen som en fast følgesvend. Det er enormt drænende og ofte følger der også irritation og tristhed med.

Udover forberedelsen til moderskabet og de mange følelser, som fylder i løbet af en graviditet, så er du på ekstra overarbejde fordi du også har en spiseforstyrrelse.

Desværre betyder spiseforstyrrelsen, at en del af glæden ved at vente et lille mirakel kommer i baggrunden. Spiseforstyrrelsen begrænser din livsudfoldelse og forringer din livskvalitet.

Det kan være i forskellige grader, men uanset hvordan den fylder, så er det anstrengende.

Lad ikke spiseforstyrrelsen tage magten

Det kan også føles skamfuldt både at have det på den måde eller i det hele taget, at vægten stiger og du ændrer udseende, hvilket kan betyde, at du isolerer dig og trækker dig fra andre, som ellers kunne være en støtte for dig.

“Kan jeg virkelig være bekendt at have det på denne her måde”?

Dine indre kritiske tanker kan være mange og de fastholder dig i tristhed og skam.

Ja det bliver hårdt – men du kan godt

Du kommer til at opleve det er hele din person, der er noget galt med og det kan give dig dårlig samvittighed og følelsen af at være mislykket. Det kan føles som et stort tabu at tage hul på samtalen om de svære tanker og følelser, og det fører til stor ensomhedsfølelse.

Det er så stærke kræfter, der er på spil og spiseforstyrrelsen har du af en årsag, så det er vigtigt at anerkende, at du har haft brug for denne mekanisme for at overkomme noget som var alt for smertefuldt.

Du kan derfor begynde at lægge mærke til, hvad det er, der sker i dig, når du har brug for at sulte dig eller overspise, kaste op. Hvad er forklaringen på, at du har brug for gøre dette? Og kunne du finde alternativer til den løsning? Hvad har du i virkeligheden brug for?

Bed om hjælp – det er helt okay!

Tiden er derfor om muligt endnu mere inde til at række ud og få hjælp og støtte, fordi du bærer på noget meget dyrebart og snart skal være mor.

Måske har du en nær ven, som vil kunne støtte dig og du kan hente hjælp hos og ellers kan det i mange tilfælde være en rigtig god idé at gå i terapi.

Hav mod og tillid til, at det kan blive anderledes og at små skridt også tæller rigtig meget i rejsen mod et friere liv, hvor du finder hjem til dig og kan tage dig af dig på en sund og omsorgsfuld måde.

“Du er det værd”!

Charlotte Krolykke

Charlotte Krolykke

“Eksamineret emotions-fokuseret psykoterapeut MPF fra EFT-Instituttet.

Jeg har flere terapeutiske efteruddannelser samt uddannelse som yogalærer”.

>> Læs mere om mig.

Krolykketerapi logo

Husk, du er ikke alene !