Med kroppen som slagmark for svære følelser
Spiseforstyrrelse – ikke blot mad
En spiseforstyrrelse handler meget lidt om krop og mad, men rigtig meget om følelser.
Kroppen og maden er blevet et middel til at overkomme det, som er ubærligt, man kan derfor tale om, at en spiseforstyrrelse er et misbrug ligesom alkohol og stoffer kan være.
Årsagerne til en spiseforstyrrelse kan være mange og sammensatte af flere faktorer, herunder disponerende-, udløsende- og vedligeholdende faktorer.
”I dette blogindlæg vil jeg have fokus på nogle af de svære følelser, som kan ligge under en spiseforstyrrelse og som er så vigtige at få frem i lyset, så helingen kan begynde at finde sted.
Barndommen kan have haft indflydelse
Det har stor betydning, hvordan den tidlige interaktion med dine forældre har været, da denne relation er så grundlæggende for hele vores måde at være i verden på.
Måske har dine forældre været fraværende, overbeskyttende, uforudsigelige, manglet grænser, været afhængige af dig eller noget andet, som har hæmmet din sunde udvikling af selvfølelse og eget værd.
Det kan have fået stor betydning for udviklingen af din følelse af identitet. Du har skulle oversamarbejde med dine forældre for at tilfredsstille dem og dermed sikre kærligheden fra dem.
Du har skulle overleve først og det at udtrykke dig selv er blevet undertrykt.
Anerkendelse
Det er forbundet med stor skam ikke at blive værdsat og anerkendt for den man er og have friheden til at udvikle sig som individ.
Rigtig meget i en spiseforstyrrelse handler om skam. Skamfølelsen er blevet så ubærlig, at det er bedre at sulte, overspise, kaste op eller måske skade sig selv fysisk.
Derfor er det så vigtigt at begynde at arbejde f.eks. i terapi med de underliggende følelser for at helingen af de svigt og sår, som ligger under spiseforstyrrelsen kan finde sted.
Husk – Du er god nok
Det handler om at begynde at opbygge sunde grænser for dig selv, hvor spiseforstyrrelsen ikke skal gøre det for dig.
Hvis dine grænser på den ene eller anden måde er blevet nedbrudt af en forælder vil det være en vigtig hjørnesten for dig at arbejde med grænsesætning for at komme dig over de følelsesmæssige skader du har fået med dig.
“Du har ret til at være her, som den du er”.
Charlotte Krolykke
“Eksamineret emotions-fokuseret psykoterapeut MPF fra EFT-Instituttet.
Jeg har flere terapeutiske efteruddannelser samt uddannelse som yogalærer”.
Husk, du er ikke alene !